אז החלטתם להתחיל או לחזור לנגן, והגיע הזמן להכניס בת משפחה חדשה הביתה.
קבלו את המדריך המקיף לרכישת הגיטרה הקלאסית הראשונה :)
למי מיועד המדריך?
מתחילים ואלו שחוזרים לנגן, בכל הגילאים.
לחבר'ה התכליתיים
אמל"ק – מה חשוב?
- גודל, צורה, מחיר, אחריות, מותג
- נוחות
- סאונד
- מראה
- תוספות שלא כדאי לפספס – סטנד, קאפו, מפרטים ואקסטרה מיתרים
- טיפים כללים לסיום – אפשר להשאיל גיטרה לפני שרוכשים/ כדאי לדייק את המוכר לפי מה שחשוב/ חנות גיטרות צריכה להרגיש בית/ לא לשכוח סלפי
נתחיל כרגיל מהמובן מאליו – הפאן הלוגיסטי והמנהלתי:
הגודל והצורה של הגיטרה צריכים להיות מתאימים לתלמיד ולכף ידו.
לילדים עד גיל 10 מומלצת גיטרה ¾.
מעל גיל 10 מומלצת גיטרה בגודל רגיל, אך כמובן שבמקרים מיוחדים אפשר גם הפוך.
תמיד ללכת לפי מה שמרגיש נכון.
מחיר – ערכה מלאה של גיטרה קלאסית עולה בין 400-1000 ש"ח. הערכה חייבת לכלול: גיטרה, תיק נשיאה, סט מיתרים נוסף (תוספות מומלצות בהמשך הפוסט).
ממליץ להימנע מגיטרות קניונים ב200 ש"ח.
אחריות– לרוב החנויות יש אחריות על הגיטרה לתקופה של שנה או שנתיים. מומלץ בחום להבין בדיוק מה האחריות כוללת ויותר חשוב- מה לא.
מותג – אין ספק שלשם מוכר ויוקרתי יש ערך מוסף – לרוב בהיבט הפסיכולוגי. מה שבטוח- על ערך כזה משלמים מחיר גבוה מהרגיל. ישנן היום המון חברות שמעמידות אלטרנטיבות מדהימות במחירים נמוכים מהמותגים המוכרים. ממליץ לקחת בחשבון שבקצה – הגיטרה צריכה להיות מושכת וכזו שתגרום לנו להרים אותה מהסטנד ולנגן כל יום. אם למותג יש משקל פסיכולוגי גבוה- לרוב זה יהיה שווה את ההשקעה.
אחרי שמיפינו את המובן מאליו, אלו הקריטריונים מסודרים ע"פ חשיבות:
נוחות – גיטרה טובה היא קודם כל גיטרה נוחה. זה בא לידי ביטוי בעיקר בצורה וגודל הצוואר שלה. אני ממליץ לקחת שיר שאתם יודעים לנגן טוב, ולנגן אותו (ורק אותו) ברציפות על הגיטרות השונות שאתם בודקים. הגיטרה שבה השיר "בא לכם הכי בקלות" ונוח לכם לנגן אותו פעם אחר פעם – היא הגיטרה שלוקחת מבחינת נוחות.
סאונד – הצליל של גיטרה צריך להישמע ולצלצל טוב לתלמיד. חשוב לוודא שהסאונד לא "דק מדי" או "מתכתי מדי". כמובן שיש לקחת בחשבון שככל שמשתפרים מוציאים מהגיטרה סאונד טוב יותר, וככל שמנגנים יותר על גיטרה, עם השנים הסאונד שלה מתמקד ומשתפר.
בניגוד לתפיסתם של המון מוסיקאים, לדעתי הנוחות יותר חשובה מהסאונד. ככל שהגיטרה יותר נוחה – התלמיד מנגן יותר. ככל שהתלמיד מנגן יותר – הסאונד משתפר.
מראה – חשוב מאוד שהגיטרה תמשוך אתכם ותייצר לכם את החוויה של רצון גבוה לנגן.
(כמו זאת שבתמונה למטה…)
לכל אחד יש את הוויז'ן של הגיטרה האידיאלית בשבילו. שווה להשקיע ולחפש גיטרה בצבע ובצורה שהתלמיד מחפש. המראה יכול לבוא על חשבון הסאונד, אבל לא על חשבון הנוחות.
תוספות כלליות:
אמנם לא חובה קשיחה – אבל ממליץ בחום לוודא שעם הגיטרה הראשונה אתם גם דואגים ל:
סטנד – חשוב מאוד כדי לקבע ולקרקע את המקום של הגיטרה בבית. גם שומר על הכלי מנפילות, גם "מרים" את המעמד שלו בבית . סטנד יכול להיות מחובר להיות לקיר או מונח על הרצפה.
קאפו (Capo) – זה בעצם אביזר קטן לכלי מיתר (נפוץ בעיקר על גיטרה) שעוזר לשנות סולם בקלות מבלי לשנות את האקורדים. סופר שימושי ותמיד רוכשים אחד במהלך תקופת הנגינה הראשונה.
סט מיתרים שני לגיבוי – יחסוך נסיעה לחנות הגיטרות. ע"פ מרפי – המיתר שחסר לך תמיד נקרע בשישי בצהריים:)
מפרטים – להמשך הדרך אבל תמיד טוב שיהיה.
טיפים כלליים קלילים:
אפשר לגמרי להתחיל לנגן עם גיטרה של קרוב משפחה או חבר – כדאי רק לקחת אותה לחנות או למורה לבדיקה לוודא שהיא במצב תקין ונגינתי. לרוב תיקונים קטנים או "השמשה" שלה יעלו סביב ה100 ש"ח וזה משמעותית יותר זול מערכה חדשה שלמה.
לדייק את המוכר בחנות ע"פ חווית הקנייה הרצוייה– ישנם תלמידים שאוהבים לשמוע את הפרטים הטכניים ויש כאלו שלא. ישנם תלמידים שאוהבים לנסות לבד ובשקט גיטרות ויש כאלה שיעדפו שהמוכר יהיה מעורב יותר.
חשוב לשתף את המוכר בגישה איתה מגיעים כדי לדייק את חווית מציאת הגיטרה.
חנות גיטרות צריכה להרגיש לכם טוב ולשדר נוחות. חשוב לוודא שהמוכרים מאפשרים לכם לשאול, להתייעץ, לנגן ולבדוק. חנות טובה תהפוך להיות פונקציה חשובה במסע שלכם ולכן חשוב שתרגישו "בית".
ממליץ להזמין את המורה שיגיע אתכם לחנות הגיטרות במידה ומסתדר ומתכנס, גם במחיר של שיעור או חלקו. התובנות והליווי של איש מקצוע שמכיר אתכם ואת הנגינה שלכם יכולה לחסוך המון כאב ראש ותקציב (בעיקר בגיטרות יקרות יותר בהמשך הדרך).
לצלם סלפי או תמונה מחוייכת עם הגיטרה ולשלוח ישר למורה. אין לכם מושג כמה זה מרגש שנים אחר כך, בהמשך הדרך.
לסיום,
רכישת גיטרה ראשונה היא מעמד מאוד מרגש וחשוב מחד, אך חשוב לזכור שאינה חתונה קתולית מאידך. כל תלמיד מוצא את עצמו רוכש גיטרות נוספות, יקרות, מתקדמות וכאלו שהולמות את יכולות הנגינה המשתפרות שלו בהמשך הדרך.
הכי חשוב שתהנו ותתרגשו מהכלי החדש שנכנס לחייכם. תפקידו הראשון והחשוב ביותר הוא להסב לכם אושר ורצון לנגן.
אני מקווה שמצאתם את המדריך הזה מועיל,
אני כאן לכל שאלה וחידוד.
מאחל יום מדהים ומלא במוסיקה,
אורן